Overgang

&

Voeding

Bijna 2,4 miljoen Nederlanders zijn vrouwen tussen de 40 en 60 jaar. Ruim 60% van deze vrouwen  krijgen in meer of mindere mate te maken met de overgang.

Gewichtstoename en opvliegers zijn de grootste klachten als het over de overgang gaat.

Goede voeding is één van het  belangrijkste tijdens de overgang maar ook zeker in de periode daarvoor.

Ik ben ervan overtuigd dat De EGA eetwijzer helpt om overgangsklachten te verminderen. Voeding blijkt namelijk veel invloed te hebben op het optreden van opvliegers. Voeding heeft niet alleen invloed op de hevigheid van de opvliegers maar ook op de frequentie ervan. Het eten van suikers, enkelvoudige koolhydraten, heel pittige gerechten, veel koffie, alcohol en conserveermiddelen kunnen de opvliegers versterken.

Reden genoeg dus om niet alleen in de periode van de overgang gezonder te gaan eten maar ook zeker al voor die tijd. Gezonder eten helpt niet alleen bij overgangsklachten maar ook bij andere gezondheidsklachten klachten zoals diabetes,  te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, gewrichtsklachten, hoofdpijnklachten en het reduceren van overgewicht.

Belangrijk is om stress zoveel mogelijk te vermijden omdat stress de opvliegers erger kan maken. Hierin het probleem van de stress aanpakken de eerste stap zo nodig met hulp van een deskundige

Regelmatig bewegen zorgt voor een verhoging van het endorfine gehalte in het lichaam. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, omdat het onder andere een positieve invloed heeft op onze gemoedstoestand. Endorfine zorgt ook voor het goed functioneren van de hypothalamus, onze inwendige thermostaat.  Hierdoor zullen er minder opvliegers optreden.

Breng je lichaam in balans door te mediteren, yoga oefeningen en je chakra’s te verbinden. Zorg daarbij voor een goede nachtrust.

Een vrouw in de overgang kan het beste warme ruimtes en warme buitentemperaturen vermijden. Warmte zorgt er namelijk voor dat het lichaam wil koelen. Dit versterkt het effect op de opvliegers. Als het lichaam minder temperatuurschommelingen ondergaat heeft het dus minder behoefte om te koelen.

Rookt u? Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die niet roken minder last van opvliegers hebben dan vrouwen die wel roken. Hierbij speelt de oestrogeen spiegel ook een rol.

OPVLIEGERS

Wat is nou eigenlijk een opvlieger?

Een opvlieger, ook wel vapeurs genoemd, één van de meest genoemde klachten tijdens de overgang en kan varieren van een rood gezicht en rode hals tot zweten en hartkloppingen en alle combinaties daar tussen.

Sommige vrouwen hebben één opvlieger per dag en andere hebben er meerdere per uur.

De oorzaak van opvliegers zijn de instabiele productie van het hormoon oestrogeen. De thermostaat van je lichaam, de hypothalamus, raakt hierdoor van slag. De hypothalamus speelt o.a. een belangrijke rol bij de temperatuurregeling in je lichaam. Daarnaast speelt hij een rol bij de regulering van de hartslag en de bloeddruk.

Een passend advies bij opvliegers is een gezonde leefstijl. Met de EGA richtlijnen heb je een goede basis van gezonde voeding. Door een gezond eetpatroon te volgen ben je beter in staat om met stress om te gaan. Stress heeft namelijk een negatieve invloed op het optreden van opvliegers.

De bijnieren produceren de hormonen adrenaline en cortisol op het moment dat je stress ervaart. Hierdoor stijgt de bloeddruk en gaat de hartslag omhoog. De doorbloeding van het lichaam neemt toe waardoor de temperatuur in het lichaam tijgt. Het lichaam reageert hierop door te gaan koelen >>>> een OPVLIEGER