“School is saai”

Deze keer niet zo veel te vertellen over Dex. Alleen dat hij uiteraard weer twee keer naar school is geweest en het beide keren ontzettend saai vond. En eigenlijk moet ik hem daarin ook gelijk geven. Daarom maar een beetje vooruit aan het oefenen en lekker bezig zijn wat Dex ook het allerleukst vindt. Het volgen en halthouden doet hij perfect. Het liggen (af) wat in jachttermen “down” wordt genoemd hebben we maar overgenomen op advies van de hondenschool meesters en dat gaat ook steeds beter. Ook moet Dex zijn tanden volgens een bepaald stappenplan laten zien. Nou wij hebben, eigenwijs zoals wij zijn, een andere manier om tandjes te laten zien. Werkt ook….

In de vorige blog had ik het over de lichaamstaal en vooral de staarthouding van honden. Deze keer ga ik het hebben over de ooguitdrukkingen en de mimiek van Dex. Aan de hand van 6 foto’s ga ik vertellen hoe ik denk wat er mogelijk in het hoofd van Dex omgaat. Uiteraard kunnen de meningen van jullie verschillen en dat zou ik dan graag horen.

Foto 1 ‘Alerte’ blik.

Hier kijkt Dex heel alert, volledig in zijn eigen bubbel en heeft zijn volle attentie bij iets wat hij heeft geroken, gehoord of gezien. Zintuigen zijn voor honden ontzettend belangrijk en kunnen niet zonder. In deze fase is het vaak lastig om zijn aandacht te trekken en iets gedaan te krijgen. De bubbel moet eerst oplossen.

Foto 2 ‘Onschuldige’ blik.

Dit is een blik die Dex weinig laat zien. Veelal is hij een zelfverzekerd mannetje maar soms laat hij zien dat het nog een jonge hond is. In dit geval heeft hij net zijn kadootje gekregen en twijfelt hij wat hij met deze “eend” moet gaan doen. Laat ik um speeltje, verscheur ik um of help baas wat moet ik ermee. Hij heeft gekozen om het een speeltje te laten blijven.

Foto 3 ‘De niet weer een foto’ blik

Deze foto is gemaakt op de hei tegenover de Mallejan in Vierhouten. Mooi gebied waar ook hele mooie foto’s van Dex zijn gemaakt. Na de zoveelste kom hier, zit, af etc. etc. was Dex alle fotoshoots wel even zat. Maar 2 seconden later ging hij weer als een malle los toen hij afgeleid werd door een ander speelmakkertje. Trauma voorbij.

Foto 4 ‘Probeer maar eens af te pakken’ blik

Hier hadden wij Dex net een week en hem een pensstokje gegeven. Nog niet helemaal de hiërarchie kennende dacht hij zo van eens kijken wie dit van mij durft af te pakken. Wel leuk te vertellen dat hij tijdens zijn eten in de bak totaal geen voernijd heeft maar wel een hiërarchische drang en dat dit zijn pensstokje is. Uiteraard is dit in de loopt der weken helemaal veranderd. Dex is en blijft uiteraard een hond en staat onder ons in de hiërarchie. Soms moeten wij hem tijdens zijn spel hieraan nog even herinneren maar gaat steeds beter en heeft zijn plek in de roedel aanvaard.

Foto 5 ‘Happy rascal’ blik

Hier lijkt Dex een vervaarlijke pitbull die de aanval inzet maar niet is minder waar. Tijdens een wandeling in het losloopgebied bij Bussloo kwam hij net uit het meer en tussen het riet door moest hij naar boven klimmen. En uiteraard doet Dex dit dan zo hard en snel mogelijk als je baasje je roept. De training gaat zijn vruchten afwerpen.

Foto 6 ‘Koffietijd’ blik

Nee hier steekt Dex zijn tong niet uit maar vond ook dat hij een cappuccino had verdiend na een lange wandeling. Hier waren wij de buurt, lees bos, aan het verkennen voor het Spirit of Life  weekend in Vierhouten en wilden we even een bakkie doen. Dex uiteraard mee en op schoot zag hij bijna zijn kans schoon om mijn cappuccino, de melk dan, op te likken.

Tot de volgende avonturen van Dex!