“Derde schooldag”

De tweede schooldag voor Dex was ik er niet bij. Paula heeft met Dex de honneurs waargenomen en hadden samen de smaak goed te pakken. Wederom wel weer veel wachten en Dex en Paula waren al verder dan de rest van de combi’s dus was een beetje saai. Omdat Paula veel beter is in hoge stem en geen lijnbediening zijn we derde les met z’n drieën naar school gegaan en gaat Paula het verder overnemen.

Zoals gebruikelijk was het eerst een rondje om de stuiterende andere honden heen lopen en Dex deed het echt subliem met een los lijntje, het wollen draadje wat Ben de meester als huiswerk had meegegeven werkte prima en is op geen enkel moment kapot gegaan. Hierna kwam komen op bevel en dat ging ook geweldig omdat we dat buiten op 50 meter al oefenen dus hier op school een makkie. En als laatste moest Dex gaan liggen met commando “down” iets wat nog wel wat oefening nodig heeft. Daarop volgend het blijven liggen en dat is ook nog wel even een puntje van aandacht. Dus komende week weer lekker iets nieuws erbij om aan te werken.

Wordt vervolgd….

“Staarthouding”

Wat erg goed te oefenen is in de losloopgebieden bij ons in de buurt is het komen of bevel. Hier doet deze jonge “raskal” het al heel erg goed. En natuurlijk is het wel veel moeilijker met al die andere honden met verschillende energieën die daar ook los mogen lopen. Maar dit gaat ook steeds beter alleen in het heetst van de strijd tijdens het spelen is dat nog wel eens lastig en moet Dex even opgehaald worden. Soms lukt het wel en dan komt hij aangerend van zeker 50 meter van ons vandaan en dan zijn wij natuurlijk zo trots als een aap met…… (nou ja vul zelf maar in).

Het leuke van de eerste kennismaking met andere honden is hoe Dex verschillend reageert op alle nieuwe honden. De mensen kennismaking vind Dex ook heel leuk en springt iedereen in zijn enthousiasme bijna ondersteboven. Nog een puntje van aandacht voor ons…..De ene keer stormt hij meteen op die vreemde hond af, de andere keer gaat hij eerst zitten en soms gaat hij ook liggen. Allemaal signalen om te peilen hoe die andere hond daarop reageert. Ook is geweldig om te zien hoe de stand van staart van Dex telkens verandert. Van tussen zijn achterpoten tot recht omhoog en dat allemaal wisselende in enkele milliseconden, zo mooi om dit te zien. De neurale stand heb ik nog niet veel gezien van Dex want ik denk dat hij nog steeds zoekende is en kijkt wat wel en niet kan bij die andere hond. Tenslotte wil Dex alleen maar spelen maar onbewust worden hier de gedragingen ten opzichte van elkaar in juiste proporties bepaald. Een heel mooi leerproces voor Dex.

Er worden in het algemeen 5 verschillende staarthoudingen als lichaamstaal door de hond gevoerd. A: de hond toont rustig en vertoont geen abnormaal gedrag; B: de hond neemt een dominante en dreigende houding aan; C: de hond neemt een dreigende houding aan en is klaar voor de aanval; D: de hond neemt een dreigende houding aan echter vermeng met angst; E: de hond erkent de andere hond als meerdere en geeft zich over. Vier van de 5 hebben we al bij Dex waargenomen. De dreigende houding en klaar voor de aanval (C) hebben we nog niet gezien bij Dex. Bijgevoegd een geleend plaatje van internet.

Naast de staarthouding zijn er uiteraard nog talloze andere signalen die als communicatie dienen bij honden. Denk hierbij aan zijn de bek, oren en ogen.

De bek is voor Dex in deze fase van zijn leven het belangrijkste. Hij zet overal zijn  tanden in om te “proeven” wat in zijn bek komt. Ook wij zijn geregeld een dankbaar bijtonderwerp voor Dex en dat bijten begint bij eerst met likken, dan de kleine voortandjes, daarna komen de hoektanden erbij om vervolgens zijn hele bek om je hand of arm te doen. Eerst heel zachtjes maar subtiel steeds harder. Net als bij Amir & Yoshi, de buurthonden van de vorige Blog staan wij dit tot op een bepaalde hoogte toe en naar mate de druk van de bek toeneemt wordt onze druk ook op verschillende manieren opgevoerd zodat Dex weet dat hij te ver gaat. Gelukkig hebben wij twee “bekken” (onze handen) en die hebben wij geregeld allebei nodig. Uiteraard is dit allemaal nog speels en nog tot op een bepaalde hoogte toelaatbaar echter merk je wel dat hij langzaam de hiërarchie wil overnemen en dat staan wij uiteraard niet toe.

Het verschil bij de oren, recht omhoog of plat in de nek of iets daartussen, zijn bij Dex wat moeilijk te onderscheiden omdat ze hangen. En natuurlijk zien wij het verschil maar dat is heel subtiel.

Echter de ogen van Dex spreken boekdelen en kan daar wel een aparte Blog van schrijven. Veelal wordt gezegd dat als je een hond in de ogen kijkt je moet blijven kijken anders, als je wegkijkt, voelt de hond zich de meerdere ten opzicht van jou. Nou daar zijn de meningen ook over verdeeld afhankelijk van de situatie. De mimiek van de ogen met het nog veel te ruime vel van Dex hebben zeker 10 verschillende uitdrukkingen. Ik zal gaan proberen om de verschillende oog uitdrukkingen op foto vast te gaan leggen om dit later te laten zien.

Mochten jullie, na dit gelezen te hebben, een andere mening of andere opmerkingen hebben dan laat ik mij graag verassen en geeft gerust je feedback.