“Eerste schooldag”

Uiteraard zullen Dex en ik samen naar school moeten daar waren we het samen over eens. Het was al tientallen jaren geleden dat ik heb gewerkt met politiehonden en hoofdinstructeur was van de Hondensportvereniging Waddinxveen. Tijden veranderen, mensen veranderen, honden veranderen, methodieken veranderen en zelfs ik verander. De eerste GBO les begon ’s morgens om 9.00 uur ergens in Epe. Lekker dichtbij en bij een vereniging van Golden Retrievers en Labradors. Dus waren we goed op onze plek. We waren met 4 Goldens, 1 Duitse herder en 1 bruine Labrador (de mooiste van de klas trouwens, Dex dus). De eerste les bestond uit kennismaken zonder met elkaar te mogen spelen door een rondje om het rijtje honden te lopen. Dex en ik waren als eerste aan de beurt en uiteraard liep Dex omdat ik een strakke lijnbediening had perfect; FOUT dus.

Daarna kwam het volgen aan de lijn aan de beurt met daaraan gekoppeld een links hoek. Dex en ik waren nu ook weer als eerste aan de beurt en met wederom met de strakke lijn bediening ging dat redelijk; FOUT dus. Meester Ben, onze instructeur, had een andere methodiek. Hij haalde een stukje zalm uit zijn zak en deed met zijn hond voor hoe het ook kan. Tja dacht Dex dat wil ik ook wel op die manier, die strakke lijnbediening vind ik ook maar niks. Voor mij ook een geheel nieuwe manier van opleiden. Dus omschakelen naar voer, iets wat in mijn oude manier van africhten zelden in mijn gedachte zou opkomen. Naast het voer is het hoge stemmetje als aandacht toch wel een moeilijk dingetje voor mij. Al met al hoeft Dex eigenlijk niet naar school maar ik, maar goed dat wist ik eigenlijk al een beetje. De week erna kon ik niet en is Paula samen met Dex naar school gegaan.

Wordt vervolgd….

“Vuurdopen”

Naast de eerste twee schoolervaringen kreeg Dex ook zijn vuurdoop met verschillende ‘buurthonden’. Faxi (XSpaanse Cuba de Ceniza) , Amir (Saarloos wolfshond), Max (Jack Russell), Yoshi (Akita Inu).

De wijze waarop de “grote” honden Amir en Yoshi met Dex omgingen was heel bijzonder. Ik zal proberen dit uit te leggen maar simpel zal het niet zijn. Een volwassen hond en een jonge hond is altijd, bij een confrontatie, een uitdaging vooral als het om vreemde honden gaat.

Als eerst was Amir, zo groot als een volwassen wolf, aan de beurt. Tijdens het uitlaten kwamen Dex en ik Amir tegen en merkten wij allebei dat er geen spanning in de lucht hing, een goed begin dus. Dex de onbezonnen wildebras begon direct met zijn drukke wijze van spelen meteen van kiet. Amir liet in eerste instantie dit toe maar naar gelang de energie van Dex omhoog ging werd de zeer beheerste energie van Amir ook iets hoger. De nek en poten zijn geliefde objecten om in te bijten vond Dex. Hoe mooi was het om te zien hoe Amir het bijten van Dex toeliet en naar mate het bijten harder werd hij ook harder begon te bijten echter zo subtiel en zo beheerst wat je bij een eerste ontmoeting niet zou verwachten. De energie tussen Dex en Amir werd steeds hoger, het spelen steeds heftiger en Dex steeds brutaler. Toen Amir het zat was kwam er geen opgetrokken lip, geen gegrom, geen hoge staart en geen andere tekenen van dominantie maar ging hij met alle vier zijn poten klemmend boven op Dex liggen totdat Dex aangaf dat het genoeg was. Niet twee klemmende voorpoten, het welbekende rijgedrag maar echt vier poten tegelijk. Heel mooi om te zien en Dex erkende zijn meerdere.