Balans in jezelf

Voeding

De juiste voeding is van het grootste belang voor de gezondheid van de mens. Eten is naast ademhalen, slapen en voortplanten één van de vier basisfuncties van het leven.

Goede voeding heeft een sterke, positieve invloed op lichaam en geest. Het zorgt voor een gezond spijsverteringsysteem, heeft een reinigende en opbouwende werking, geeft energie en verhoogt de werking van ons immuunsysteem.

Ongezonde of slechte voeding daarentegen vervuilt het lichaam en zorgt uiteindelijk voor gewichtstoename, ziekte en ongemak.

Met de EGA eetwijzer krijgt u de juiste voeding met alle vitamines, mineralen, bouw- en  voedingstoffen binnen. Het uitgebalanceerde programma van EGA Nederland zorgt er niet alleen voor dat u slanker wordt maar veel gezondheidsklachten zoals bv diabetes, te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, gewrichtsklachten, hoofdpijn klachten, overgangsklachten, maag en darm problemen, enz.  zullen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

De juiste voeding is dus van levensbelang. Reden genoeg om u te verdiepen in een gezondere voeding. Als EGA coach kan ik u daarbij zeker bij helpen.

Meditatie

Wat is meditatie nu eigenlijk

Mediteren is een bepaalde ademhalingstechniek waarmee we onze geest tot rust kunnen laten komen en een bepaalde staat van bewustzijn bereiken. Dit bewustzijn kan omschreven worden als een gevoel van stilte, rust of gelukzalig gevoel. Meditatie hoort zeker niet bij een religie maar is een onderdeel van het Achtvoudige Pad binnen het boeddhisme. Je kan op verschillende manieren meditatie beoefenen, er is niet één juiste manier.

Doel van mediteren

Het doel van mediteren is voor een ieder verschillend. De één is op zoek naar verlichting, een ander wil gewoon even vijf minuten ontspannen. En daartussen zitten nog vele andere doelen van meditatie. Uiteraard is dit allemaal prima.

Door dit te doen ziet je dingen duidelijker zoals die gedachtes die je vertellen om de EGA cursus een keertje over te slaan. Het zijn namelijk ook maar gedachtes. Je krijgt meer compassie en wordt een liefdevoller persoon. Je wordt minder gefrustreerd en kan je boosheid sneller loslaten. Je concentratie wordt beter waardoor je dingen efficiënter gedaan krijgt en minder stress ervaart. In plaats van de vecht-vluchtmodus ga je over op de ruststand. Ook herken je de mentale patronen die je dagelijks bezighouden en leer je om deze sneller los te laten. Je leert om beter in het moment, in het hier en nu, te leven en minder op te gaan in de duizenden gedachtes die je hebt.

WAT IS EEN CHAKRA

Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een Chakra kan je je daarom voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen of in andere woorden, een ‘draaiend wiel van energie’, een centrum van activiteit dat levenskrachtenergie ontvangt, afstemt en afgeeft. Het woord Chakra verwijst naar een ronddraaiend veld van activiteit dat door de belangrijkste zenuwknopen van de ruggengraat stroomt.

Naast de honderden belangrijke energiecentra in ons lichaam richten wij ons op de zeven verschillende chakra’s die het belangrijkste zijn.

Het Eerste Chakra (kleur rood)

Het eerste Chakra wordt ook wel het wortel of stuitchakra genoemd. In het sanskriet noemt men het Muladhara.

Het eerste chakra zorgt ervoor dat je je stabiel voelt. Je bent geaard en je veilig voelt. Door een goed contact te hebben met de aarde voel je je zeker.

Het Tweede Chakra (kleur oranje)

Het tweede Chakra wordt ook wel het Sacraal Chakra genoemd. Deze bevindt zich net onder de navel bij het heiligbeen. In het sanskriet noemt men het Swadhistana.

Het tweede chakra staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit.

Het Derde Chakra (kleur geel)

Het derde Chakra ook wel het navel Chakra of zonnevlecht Chakra genoemd. In het Sanskriet noemt men het Manipura.

Het derde chakra staat voor blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat Manipura in evenwicht is kun je er voor jezelf en voor een ander zijn.

Het Vierde Chakra (kleur groen)

Het vierde Chakra ook wel het hart Chakra genoemd bevindt zich bij de hartstreek. In het sanskriet noemt men het Anahata chakra.

Het vierde chakra is het energiepunt wat staat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. ‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal.

Het Vijfde Chakra (kleur blauw)

Het vijfde Chakra ook wel het keel Chakra genoemd en bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd. Deze chakra bevindt zich dichtbij de schildklier waardoor de stofwisseling een grote rol speelt bij dit chakra. In het sanskriet noemt met het Vishuddhi.

Het vijfde chakra staat voor reiniging. Op het moment dat je jezelf laat horen, je laat weten wat je nodig hebt, zal er reiniging van je lichaam optreden.

Het Zesde Chakra (kleur indigo)

Het zesde Chakra ook wel Derde oog chakra genoemd omdat het zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen bevindt. In het sanskriet noemt men het Ajna en betekent “weten”.

Het zesde chakra speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt.

Het Zevende Chakra (kleur paars)

Het zevende Chakra ook wel het Kruin chakra genoemd bevindt zich in het gebied van de kruin. In het sanskriet noemt men het Sahasrara en staat symbool voor een lotusbloemmet duizenden blaadjes.

Het zevende en laatste chakra zorgt voor eenheid van alle verschillende aspecten.