Als je graag van aromatherapie gebruik wil maken om je dier te ondersteunen, dan vind ik het belangrijk dat je daar toch ook wat theoretische kennis over opdoet. Starten doen we dus met een klein beetje theorie over het hoe, wat, waarom,… daarna gaan we dieper in op de verschillende oliën en waarvoor ze gebruikt worden.

Essentiële oliën, etherische oliën, aromatische oliën,… allemaal namen die hetzelfde benoemen. De term aromatherapie die daaruit volgt, betekent logischerwijs het gebruik van essentiële oliën bij mens en/of dier met een bepaald therapeutisch effect tot gevolg.

ESSENTIËLE OLIËN, WAT ZIJN ZE, WAT DOEN ZE?

Essentiële oliën, afgekort EO’s, zijn afkomstig van de meest krachtige delen van niet alleen planten, maar ook van bomen, bloemen, heesters, wortels, struiken, fruit, bessen, schillen en kruiden. Door een deskundig proces van destillatie bekomt men hieruit het TOTUM van een plant = het totaal aan inhoudsstoffen dat bestaat uit meer dan 100 puur natuurlijke organische bestanddelen. Daardoor kan een olie het lichaam ondersteunen op heel veel verschillende vlakken, zoals skelet, spieren, bloedvaten, hormoonhuishouding, ademhalingsstelsel, immuniteit en hersenen. Daarnaast hebben ze ook hun effect op emoties en stress. Kort gezegd: EO’s bevorderen niet alleen het fysiek maar ook het mentaal welzijn van zowel mens als dier.

WAAROM ZOUDEN WE EO’S GEBRUIKEN?

Al van in het begin der tijden zijn dieren perfect in staat om zelf planten uit hun omgeving uit te kiezen die hun gezondheid op dat moment het best ondersteunen. Door de omstandigheden waarin onze huisdieren tegenwoordig leven of gehouden worden, zijn ze daartoe echter niet meer in staat. Door middel van EO’s kunnen we hen wèl terug de kans geven om de juiste plantenextracten uit te kiezen waar ze op dat moment nood aan hebben.

HOE WERKEN ZE?

Alles in de natuur en alles rondom ons, ook wijzelf en onze dieren, … bestaat uit energie. Je hoefde niet goed te zijn in Chemie of Fysica om je nog te herinneren dat alles wat je ziet (en zelfs niet ziet) is opgebouwd uit moleculen die dan weer bestaan uit atomen. Deze draaien met een bepaalde frequentie (uitgedrukt in Hertz, Hz) rond elkaar. Bij EO’s bestaan deze uit atomen met een hoge vibratie of trillingsfrequentie. De wetenschapper Royal Raymond Rife ontdekte dat hij met behulp van bepaalde frequenties kankercellen, virussen,… kon immobiliseren of vernietigen. Tegelijkertijd ontdekte hij dat deze vibraties daardoor de ontwikkeling van een ziekte konden voorkomen: stoffen met een hoge vibratie vernietigen namelijk deze met een lagere vibratie. Doordat EO’s een vibratie hebben van 52 tot soms 320 Hz is aromatherapie dan ook een veel krachtigere manier van helen dan bv. de fytotherapie waar droge kruiden (12-22Hz) of verse kruiden (20-27Hz) een veel lagere frequentie hebben. Dat betekent dat EO’s wel 60% krachtiger zijn!

Binnenkort meer over welke effecten ze hebben op het fysiek en mentaal welzijn en het belang van een goede kwaliteit! Keep on track!

Mochten er vragen zijn, shoot!